28
окт

PRESTIŽNO TAKMIČENJE U RADU PASA PTIČARA

Ogroman doprinos unapređenju lovne kinologije i lovstva Republike Srpske. Kinološko udruženje “Prim. Dr Zoran Janjušević je 26.09.2021.godine uz saradnju sa Lovačkim udruženjem “Fazan” Doboj po prvi puta na ovim prostorima organizovalo Lovno kinološki kup Svetog Huberta pod nazivom Memorijal Slavko Jovičić, a sve u čast nedavno preminulog dugogodišnjeg člana udruženja i veoma uspješnog kinologa Slavka Jovičića. Domaćin je ove godine bilo Lovačko udruženje “Fazan” Doboj. Pored velike gostoljubivosti, lijepog lovačkog ambijenta i dovoljno parkinga za sve učesnike, domaćin je obezbijedio i kvalitetne ali zahtjevne terene, bogate prirodnom divljači ali i dovoljno fazanske divljači iz vještačkog uzgoja koja je bila puštana pred takmičare kako bi imali što bolje uslove i što više šansi da se prikažu u što boljem svjetlu. Za takmičenje je bilo prijavljeno 10 takmičara sa psima ptičarima, a konkurencija je bila veoma visoka. Uglavnom se radilo o veoma kvalitetnim psima iz Hrvatske, Srbije ali i iz BiH. Takmičenje se radilo u jednoj bateriji, a kinološki sudija dr Ivica Bošković iz Hrvatske je bio glavni arbitar. Manifestacija je odobrena od strane Kinološkog saveza Republike Sprske, a delegat ispred saveza je bio Radovan Mazalica, koji je i predsjednik Kinološkog saveza Republike Srpske i međunarodni kinološki sudija sa ogromnim iskustvom. Manifestaciju je svojim prisustvom uveličao generalni sekretar Kinološkog saveza RS Bojan Čenić. Organizator je imao veoma efikasnu ekipu na terenu ali i korektni i spremni takmičari koji su pratili i slušali uputstva koja su dobili od sudije su na kraju dali veoma odličan sveopšti utisak same manifestacije. Ono što je možda važno napomenuti je da je organizator odnosno Kinoško društvo Prim. Dr Zoran Janjušević i Lovačko udruženje “Fazan” Doboj se pokazalo se kao veoma uspješan organizator u ovoj veoma zahtjevnoj lovno kinološkoj manifestaciji, koja važi za najprestižniju manifestaciju lovstva i kinologije uopšte. Pehare pobjednicima je darovalo Kinološko društvo Doboj a iste je uručila supruga našeg nedavno preminulog člana Slavka Jovičića.

Kada je u pitanju konačan plasman takmičenja on je izgledao ovako:

r/b Vodič Ime psa Rasa Broj bodova Plasman
1 Elvir Velić C-Lili od starog hrasta NKD 80 1
2 Dragan Markuš Wilma Von Gordibonas NKD 74 2
3 Miroslav Vučenović Šejn od Legeta NKD 65 3
4 Miloš Zorić Sultan Step Haus Zorić NKD 64 4
5 Ensar Međedović Gordy Vom Buchenwalderen NKD 61 5
6 Radoslav Aladžić Tref Engleski seter 58 6
7 Andrija Blažević Pako Von Markhweld NKD 56 7
8 Nebojša Gajić Casper Von Haus Moravac NKD 51 8
9 Damir Granula Švaba NKD 38 9

Budućnost lovstva uopšte se zansiva na uskoj vezi sa kinologijom, a bilo koji lov divljači je nezamisliv bez upotrebe lovačkih pasa,  pa stim u vezi potrebno je mnogo veće angažovanje svih lovačkih udruženja Srpske na razvoju i unapređenju lovne kinologije, a posebno na razvijanju što bolje saradnje Lovačkog i Kinološkog saveza Republike Srpske što treba da nam svima bude krajnji cilj.

Za sve takmičare su obezbijeđeni katalozi manifestacije, fasikle, lovačka majica, bedž manifestacije kao i lovačka čuturica sa likom Slavka Jovičića po kome ovaj KUP i nosi ime. Svi učesnici su dobili i pakovanja hrane za pse od sponzora, a dodatna pakovanja hrane za pse su dobili i najbolje tri plasirana vodiča kao i najudaljeniji vodič. Pred svakog takmičara su puštena po dva fazana iz vještačkog uzgoja sa fazanerije Bare koja je u vlasništvu LU “Fazan” Doboj a koji su bili odlične kondicije. Na kraju sagledavajuću sve dobro ali i ono manje dobro što su prikazali, sudijski žiri je izrangirao takmičare i najviše sreće, znanja i umijeća je prikazao vodič Elvir Velić iz Sarajeva sa ženkom njemačkog kratkodlakog ptičara koji osvojio najviše bodova i tako postao prvi pobjednik ovog Lovno kinološkog kupa. Vice prvak je postao Dragan Markuš iz Hrvatske takođe sa njemačkim kratkodlakim ptičarom, na treće mjesto se plasirao Miroslav Vučenović iz Srbije takođe sa njemačkim kratkodlakim ptičarom. Jedini predstavnik domaćina organizatora na ovom KUPu, Radoslav Aladžić sa engleskim seterom kome je ovo prvo učešće na ovakvom takmičenju je zauzeo 6 mjesto što je za svaku pohvalu. Aladžić je član Lovačkog udruženja Fazan Doboj i lovačke sekcije Stanovi, a isti je pokazao veoma dobro poznavanje lovačke etike i dobru prezentaciju sa svojim psom. Ovu prestižnu lovno kinološku manifestaciju je veoma teško organizovati, ali uz pomoć prije svega Lovačkog udruženja “Fazan” Doboj kao generalnog pokrovitelja manifestacije te sponzora d.o.o. Lipljak trade – veterinarska stanica Doboj, HEPPY CAT d.o.o Teslić hrana za pse i MCI Široki Brijeg zastupnik hrane za pse Purine su omogućili da ova manifestacija uspije na opšte zadovoljstvo svih, a posebno što je posvećena jednom veoma uspješnom kinologu sa ovih prostora, te se nadamo da će ova manifestacija prijeći u tradiciju i naredne godine da će broj učesnika biti mnogo veći, ističe prvi čovjek lovstva Doboja Vedran Božičković, predsjednik LU “Fazan” Doboj koji je posebno zadovoljan što je ovu prestižnu manifestaciju uspio na ovakav način organizovati.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...