Fazanerija

Davne 1955. godine u okviru Lovačkog udruženja u Doboju, osnovana je Fazanerija “Bare“, koja je od tada u funkciji unapređenja lovstva na ovim prostorima. Danas predstavlja jednu od najvećih u Republici Srpskoj sa godišnjim kapacitetom proizvodnje preko 20.000 fazanskih pilića.
Tih godina koje se smatraju počecima, fazanski pilići su se proizvodili na primitvni način. Jaja su se sakupljala od fazanskih koka i predavana su tadašnjim lovcima koji su imali zadatak da proizvedu određen broj fazanskih pilića pod kvočkama domaćih kokoški. U periodu teške ekonomske krize i recesije, uz velike napore održava se redovna godišnja proizvodnja i obezbeđuju se kvalitetni fazanski pilići, kako za kupce, tako i za sopstvene potrebe.
Naime, svi fazanski pilići proizvedeni u Fazaneriji „Bare“ su u odličnoj fizičkoj kondiciji, dobro su operjani, potpuno zdravi i vakcinisani.
Fazanerija Lovačkog udurženja „Fazan“ iz Doboja posjeduje savremen inkubatore u kojima se jaja podvrgavaju određenoj temperaturi i vlazi kako bi se izlegla. Pored inkubatora tu se nalaze i valjaonici u kojima se tri do četiri dana pred leženje smještaju jaja. Po prebacivanju pilića iz baterija na podni sistem uzgoja, pilići su obično starosti jedne ili dvije nedelje.
Podni sistem je vezan sa spoljašnošću i kada se polako grijanje smanji pilići se spremaju za kontakt sa spoljnim svijetom, a već sa četiri nedelje grijanje se može potpuno isključiti. Radnici fazanerije krajnje se profesionalno odnose prema radu. Sve prostorije se po završetku proizvodnje jedne generacije potpuno očiste i dezinfikuju te se tako pripremaju za druge generacije. Čistoća je veoma važan faktor kod vještačkog uzgoja fazana. Pored svega navedenog sve prostorije u kojima se vrši uzgoj fazanskih pilića su ozvučene te tako fazani imaju stalni kontakt sa zvukovima.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...