O udruženju

Prije izbijanja posljednjeg rata u BiH lovačko društvo u Doboju brojala je 1.450 članova.Tokom rata lov je suspendovan, a Fazanerija predata na upravljanje Vojnoj ustanovi „Bare“. Tek 1995. godine grupa lovaca: Boro Cvijanović, Vojo Narić, , Nedo Marković i pokojni Braco Nikolić, Mirko Dačić, Slavko Stojaković i Nikola Brković, pokreću inicijativu za obnavljanje rada lovačkog udruženja. Na prvoj skupštini 1996. godine Udruženju je dato ime “Fazan”, a za prvog predsjednika društva imenovan je Krunislav Lukić, dok je lovovođa bio Slavko Stojaković. LU „Fazan“ Doboj, prema podacima o plaćenoj članarini za 2021. godinu, broji 890 lovaca organizovanih u 26 sekcija i jedno je od najvećih lovačkih udruženja u Republici Srpskoj.
Gazduje površinom od 65.633 hektara, od čega je 61.623 hektara lovna površina. Lovište dobojskog udruženja čini prostor uz rijeke Bosnu, Spreču i
Usoru, te planine Ozren, Trebava, Vučijak i Krnjin. Ovi prostori prirodno su stanište za srneću divljač, zeca, fazana, poljsku jarebicu, prepelicu i šljuku, a od nezaštićene divljači lovište obiluje divljom svinjom, lisicom, jazavcem, kunom i divljom mačkom. Lovište je brdskog tipa, nadmorske visine od 118 do 917 metara. Lovačke sekcije LU „Fazan“ su: Lovni revir Ozren: Boljanić, SOT Osojnica, Tekućica, Pridjel, Lipac, Paklenica i Brezici. Lovni revir Trebava: Gornja Paležnica, Donja Paležnica, Kožuhe, Osječani, Osječanske Čivčije, Kostajnica, Bušletić, Sjenina i Zelinja. Lovni revir Krnjin: Ljeskove Vode, Grabovica, Stanovi, Kladari, Kotorskoije, Putnikovo Brdo, Velika Bukovica, Kotorsko Lovni revir Vučijak: Ritešić, Majevac i Podnovlje.
Na izbornoj skupštini u 2019. godini izabrano je rukovodstvo udruženja kojeg čine: predsjednik Vedran Božičković, lovovođa udruženja Radovan Cvijanović i sekretar Vojo Narić. Na izbornoj skupštini u maju, 2015. godine, predsjedniku Božičkoviću i sekretaru Nariću povjeren je još jedan četverogodišnji mandat, dok je za glavnog lovovođu izabran Duško Lazarević. Da bi potom 2019. godine skupština povjerila i treći mandat Vedranu Božičkoviću, te glavnom lovovođi Dušku Lazareviću, a za sekretara je izabran Drago Bašić.
U Sastavu udruženja djeluje i radi vlastita Fazanerija čiji su godišnji kapaciteti oko 20.000 fazanskih pilića. Fazanerija radi punim kapacitetom, a pored obogaćivanja vlastitog lovišta, fazanski pilići se prodaju lovačkim udruženjima širom Republike Srpske i BiH. U vremenu koje dolazi planirano je proširenje i modernizacija Fazanerije, te izgradnja modernog lovačkog doma. Pored toga, odavno se osjeća potreba za modernim strelištem koje bi služilo za gađanje glinenih golubova i upucavanje lovačkog oružja, ali i za obuku mladih lovaca u rukovanju oružjem. Takođe, u saradnji sa susjednim lovačkim udruženjima, planirano je unošenje novih vrsta divljači u Lovište, kao i gradnja brojnih lovno-privrednih objekata na terenu, kao što su gater za divlje svinje i stalna prihvatilišta za fazanske piliće po lovnim revirima.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...